Blog

Blessureleed; voorkomen is beter dan genezen!

Bijna iedereen heeft het weleens gehad, een blessure. Of het nu een verzwikte enkel, pijnlijke knie of gevoelige pols is; iedere blessure is super irritant en pijnlijk. Het herstel kan soms ook behoorlijk lang duren. Nu is sporten leuk, maar er is ook een kans dat je juist daardoor een blessure oploopt. Hoe je kunt voorkomen dat dit leed jou treft? Lees snel verder. Maar ook voor tips wanneer je er al één hebt, moet je vooral even doorlezen.  

Voorkom sportblessures 

Sportblessures ontstaan negen van de tien keer wanneer mensen te hard van stapel lopen. Nu is de ene sport blessuregevoeliger dan de andere sport, het is vooral bij belastende sporten goed om hier extra op te letten. Voorbeelden van belastende sporten zijn hardlopen, crossfit, (zaal)voetbal en boksen. Hier gebruik je je hele lichaam op een intense manier. Sporten zoals zwemmen en wandelen zijn veel minder blessuregevoelig. Wil je echt geen risico lopen op blessures, dan kun je je beperken tot deze sporten. 

Maar dit wil niet zeggen dat je niet mag gaan hardlopen, dat kan nog steeds een heel goed idee zijn. Het is dan vooral verstandig niet te hard van stapel te lopen. Begin rustig en volg een schema om op te bouwen. Naast het langzaam opbouwen zijn ook goede schoenen belangrijk, dit kan een hoop leed voorkomen. Wanneer je voelt dat er wel pijntjes en klachten ontstaan, is het goed om gas terug te nemen. 

Ook bij andere sporten, bijvoorbeeld bij krachttraining, is het goed om op te passen met de intensiteit ervan. Bouw gewicht beetje bij beetje op, want ook hierbij ligt een blessure al snel op de loer. En vergeet ook de warming-up niet! Om blessures te voorkomen, is het daarnaast essentieel om een gebalanceerd trainingsprogramma te volgen met voldoende variatie. Zorg voor goede voeding en hydratatie om spieren te voeden en let op voldoende rust en herstel. Luister naar je lichaam, gebruik juiste technieken en bouw de intensiteit geleidelijk op. Regelmatige stretching en krachttraining verbeteren flexibiliteit en stabiliteit, wat het risico op blessures ook aanzienlijk vermindert.

Genezen van blessures 

Is het kwaad al geschied en heb je een blessure opgelopen? Dan is het aan te raden om professionele kennis in te schakelen. Vraag een fysiotherapeut of arts wat je het beste kunt doen, en neem vooral ook genoeg rust. Wissel de rust af met beweging maar wel op een matige manier. Het eerdergenoemde zwemmen is een goed idee, maar ook rustig wandelen of fietsen op een hometrainer kan zeer bevorderlijk zijn. Blijf in ieder geval in beweging, maar wel op een rustige manier. En voel je het pijntje weer opkomen, bouw dan weer (even) af.

Ook qua voeding en supplementen kun je een behoorlijk verschil maken. Neem tijdens een blessure volop eiwitten, wat extra calcium en magnesium kan ook geen kwaad. Dit gaat ervoor zorgen dat je net dat beetje extra krijgt om je spieren en gewrichten zo snel mogelijk weer in optimale vorm te krijgen. 

Benieuwd welke training jij kunt doen om snel weer van een blessure te herstellen? Informeer bij onze personal trainers, zij kunnen je goede tips en adviezen geven. oor je weet kun je weer meedoen aan onze groepslessen!

Terug omhoog