Blog

CrossFit; Wat is het en past het in mijn trainingsschema?

In de wereld van sport, bewegen en lifestyle hebben we te maken met veel trends en nieuwe ontwikkelingen. Een aantal jaren geleden was daar opeens crossfit, een nieuwe hype op het gebied van sporten die overgewaaid was uit Amerika. De eerste CrossFit box werd geopend in 1996, in 2005 waren er wereldwijd 18 en in 2014 werd de 10.000e box geopend! Dit laat wel zien dat het geen tijdelijke trend was, maar echt een groeiende beweging. Want tot de dag van vandaag is CrossFit een populaire en veel beoefende sport. Wat het precies is en of het ook iets is voor jou? Lees dan snel verder. 

Crossfit uitgelegd 

In het kort komt het erop neer dat CrossFit verschillende sporten combineert tot één workout. Wel een workout van een beperkte tijd, namelijk vaak maar 10 tot 20 minuten. De sporten die samenkomen zijn gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. Het mooie aan CrossFit is dat er ook veel aandacht is voor techniek en de uitvoering van oefeningen. Hiermee wordt geprobeerd blessures te voorkomen en elke workout naar een hoger niveau te tillen. CrossFit wordt niet beoefend om één specifiek lichaamsdeel te trainen of een bepaalde oefeningen beter te kunnen doen. Het gaat om de ontwikkeling van een geheel fit en vitaal lichaam. Crossfit is erop gericht om tot een algemene fysieke verbeterde ontwikkeling te komen.  

Opbouw trainingen 

Ondanks dat CrossFit workouts bijna altijd verschillend zijn, is er wel een standaard opbouw. Allereerst wordt er altijd met een warming-up begonnen, daarna volgt er een technische uitleg van de workout van de dag (WOD; Workout of the Day) en daarna wordt deze workout uitgeoefend. Vaak zijn ze wel zeer intensief, maar duren daardoor weer niet heel lang. De WOD geldt vaak voor de duur van een dag en is voor iedereen gelijk, om een beetje competitie te hebben worden de resultaten vaak bijgehouden op een bord. Tijdens de trainingen worden diverse materialen gebruikt, van barbells, dumbbells tot kettlebells. Maar ook minder bekende spullen vanuit de fitness worden gebruikt, denk aan tractorbanden, zandzakken, touwen en pull-up bars. Hiermee kunnen zeer functionele trainingen worden samengesteld. Trainingen die er niet op gericht zijn om zo afgetraind mogelijk te worden, maar om zo fit mogelijk door het leven te gaan! Het doel van CrossFit is dan ook om ongeacht de leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid van iemand zo snel mogelijk fit en gezond te worden zonder dat het veel tijd kost. 

CrossFit iets voor mij? 

Uit bovenstaande kun je eigenlijk al snel opmaken dat CrossFit iets is voor iedereen, van jong tot oud en ervaren tot beginnend sporter. Bij de uitleg is er ook altijd voldoende ruimte om aan te geven of je last hebt van blessures of andere (al dan niet tijdelijke) beperkingen. Daarmee is CrossFit echt iets voor iedereen, zeker voor de mensen die weinig tijd hebben maar wel fit willen zijn. 

Kortom, CrossFit is een fijne workout voor de drukbezette mens. Vaak is CrossFit wel een vrij prijzige workout aangezien het wordt onderwezen in een aparte ruimte inclusief specifieke materialen. Je kan een abonnement vaak niet combineren met vrije trainingen zoals bij een reguliere gym wel kan. Bij HWF kun je immers groepslessen combineren met zelfstandige kracht en cardio lessen. Daarmee is CrossFit een mooie toevoeging aan je huidige trainingsschema, maar een vervanging is het niet helemaal!

Terug omhoog