Blog

De gezonde BBQ, dé tips voor sporters!

Aan sommige zaken kleeft direct een ongezond tintje, soms is dit geheel onterecht. Met een beetje creativiteit is namelijk van veel zaken een gezonde(re) versie te bedenken. Barbecueën is hier een voorbeeld van. Mensen denken altijd dat dit ongezond is en niet past bij een fitte levensstijl. Maar wist je dat er zelfs zeer afgetrainde sporters zijn die iedere (zomer)dag de barbecue aanzetten? De gezonde barbecue is zeker mogelijk, je moet alleen even de trucs kennen. Hier komen ze!

De groene basis 

We hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen dat groenten gezond zijn, net als fruit. Vergeet deze dan ook zeker niet bij de barbecue. Een rondje googelen levert al de leukste groente- én fruit gerechten op voor op de barbecue. Denk aan geroosterde aubergines; gewoon een hele aubergine insmeren met olijfolie, peper en zout en inkerven met een mesje. Kwestie van lekker laten roosteren en je kan het zo opeten. Maar ook aluminiumfolie gevuld met verschillende groentes door elkaar -op smaak gebracht met kruiden zoals tijm en koriander- zijn heerlijk. Er zijn maar weinig groentes die niet gegrild kunnen worden, van paprika tot tomaten, varieer dus méér op de barbecue!

Surf en turf 

Maar natuurlijk kun je bij een barbecue ook nog steeds vlees en vis eten, de truc zit ‘m echter in wélke variant van vlees of vis. Er zijn veel verschillende soorten, van heel mager tot zeer vet. Ga voor magere én eiwitrijke varianten in combinatie met gezonde vetten en je bent heel verantwoord bezig. Denk aan kip- of kalkoenfilet, tonijn, garnalen, koolvis, zalm en kalfsvlees. Allemaal verantwoorde keuzes, maar uiteraard met mate. Smeer ze in met een beetje olijfolie en gril ze op de barbecue. Topkeuzes om deze zomer niet extra aan te komen of juist je sixpack te behouden! Ook hier kun je aluminiumfolie gebruiken, een tilapiafilet inpakken -met wat knoflook en een uitje- en even laten garen op de barbecue; lekkerder wordt het niet!

Wat is een gezond dessert bij de barbecue? 

Natuurlijk is een barbecue niet af zonder toetje. Ook hier zijn gezonde opties voor, maak zelf sorbetijs op basis van puur fruit (banaan & mango zijn een gouden combi) en eventueel wat yoghurt. Ook is het lekker om ananas even te grillen op de barbecue, of een banaan in zijn schil te grillen met een paar blokjes pure chocolade erin. Toch zin in iets héél zoets? Een marshmallow roosteren is heerlijk en een redelijk verantwoorde keuze, het aantal calorieën hierin valt erg mee. 

Wat is ongezond bij een barbecue? 

Nu je weet wat je wel kunt nemen, ook nog een paar tips qua eten waar je beter van af kunt blijven. Wit stokbrood, kruidenboter, (vooral witte!) sauzen en rood vlees zijn geen toppers waar het gaat om je gezondheid. Mocht je toch wat saus willen, ga dan voor rode sauzen. Die zijn vaak een stuk minder vet, al bevatten ze vaak wel veel suiker. Zelf een dip maken op basis van yoghurt is erg eenvoudig en wél weer verantwoord!

Kortom, met een beetje creativiteit en uitproberen kun jij een heerlijk verantwoorde barbecue organiseren. En af en toe een klein beetje ongezond doen hoort er uiteraard bij, die extra calorieën sport je er gewoon lekker in één van onze groepslessen zo weer af! Zien we je snel in één van onze gyms?

Terug omhoog