Blog

De klok vooruit: Jouw startsein voor een fit zomerseizoen

Het is weer bijna zover - de start van de zomertijd staat voor de deur! En wat is een beter moment om nieuwe fitnessdoelen te stellen dan bij de aanvang van deze periode van verandering? Terwijl we ons klaarmaken om de klok weer een uur vooruit te zetten, is het belangrijk om ons lichaam en onze geest voor te bereiden op deze overschakeling. Hier zijn enkele tips om fit door deze overgang te komen en je optimaal fit en fitaal te voelen.

Neem de tijd

De start van de zomertijd valt vaak samen met het Paasweekend, wat betekent dat we wat extra tijd hebben om ons aan te passen. Begin vanaf Goede Vrijdag al met het geleidelijk aanpassen van je slaapschema door elke dag 15 minuten eerder naar bed te gaan. Door deze geleidelijke aanpak zal de overgang bijna onmerkbaar verlopen. Neem de tijd en verdeel de aanpassing over meerdere dagen.

Zorg goed voor jezelf

Naast gezond eten en voldoende water drinken, is het belangrijk om jezelf extra te verzorgen tijdens deze overgang. Lichte activiteiten zoals yoga of stretchen kunnen je helpen je goed te voelen en bij te dragen aan het aanpassingsproces. Voel je je toch erg moe? Gun jezelf dan een powernap aan het begin van de middag om je energieniveau te herstellen. Wees lief voor jezelf en pas, indien nodig, je trainingsroutine aan. Als je normaal gesproken een intensieve training hebt na het verzetten van de klok, overweeg dan om deze iets minder intensief te maken of te vervangen door een rustige wandeling.

Praktische tips

Naast deze algemene adviezen zijn er ook praktische stappen die je kunt nemen om de overgang soepeler te laten verlopen. Stel jezelf 's  ochtends direct na het opstaan bloot aan daglicht en combineer dit indien mogelijk met wat lichte lichaamsbeweging. Dit helpt je lichaam om zich aan te passen aan het nieuwe ritme. Begin de dag met een voedzaam ontbijt en houd je normale eetritme aan. Om 's avonds gemakkelijker in slaap te vallen, maak het voor jezelf al wat donkerder in huis en vermijd cafeïnehoudende dranken na 12.00 uur, omdat deze je slaap ‘s avonds kunnen verstoren.

Kortom, zie de start van de zomertijd als een kans voor een frisse start. Met aandacht voor zowel je lichaam als je geest, zul je merken dat je de overgang gemakkelijker doorkomt en je snel weer vol energie voelt. Dus stel die nieuwe fitnessdoelen, omarm lichte activiteiten en wees lief voor jezelf tijdens deze periode van verandering. Je zult versteld staan van het verschil dat het maakt!

Terug omhoog