Blog

De psychologie van sport: waarom voelt het zo goed?

Nu de dagen weer wat donkerder en grijzer worden, hebben veel mensen last van een herfstdip. Nu zijn er talloze manieren en middeltjes bedacht om deze dip te skippen. Maar wanneer men ons vraagt wat dé echte geluksmaker is, dan is dat wel sporten en bewegen! Wij zijn hier niet alleen van overtuigd omdat wij zelf ervaringsdeskundigen zijn, het is ook nog eens wetenschappelijk aangetoond. Waarom sporten zo goed voelt en hoe jij het kunt gebruiken om lekker in je vel én hoofd te zitten? Lees snel verder. 

Goede stofjes 

Op het moment dat je trainer vertelt dat er 10 burpees gedaan moeten worden maakt je hart misschien geen sprongetje van vreugde, maar na die tijd heb je wel dat heerlijke en voldane gevoel. Een voldaan gevoel heb je wellicht op meerdere momenten, bijvoorbeeld ook na een succesvolle dag op je werk. Maar een geluksmoment na het sporten voelt toch anders. En dat is ook niet zo vreemd, met sporten komen er stofjes in je hoofd vrij die als ‘gelukshormoon’ worden getypeerd. Het gaat hierbij om dopamine, serotonine en vooral endorfine. Die laatste staat dan ook wel bekend als het ‘happy hormoon’. Naast deze twee brengt sporten en bewegen nog heel wat teweeg in je lichaam. De afgifte van extra testosteron, oestrogeen, cortisol, insuline en adrenaline bijvoorbeeld. Sporten en bewegen zet dus ook behoorlijk wat in beweging in je lichaam.  

 

Happy hormonen 

Dopamine, serotonine en endorfine zorgen voor een reactie in je lichaam wat daadwerkelijk gelukkig(er) maakt. Endorfine komt vrij bij bewegen en sporten na ongeveer een ruim half uur, het geeft een gelukzalig gevoel en het verlaagt daarnaast direct al een gevoel van stress en gejaagdheid. Niet alleen wanneer je een marathon aan het lopen bent, maar dus ook wanneer je gewoon een lekkere stevige wandeling maakt komt dit al los in je lijf. Ze noemen deze stoffen dan ook wel neurotransmitters die een anti-stress effect hebben.  

Bijkomende zaken 

Naast dat er een aantoonbaar effect is wat in gang wordt gezet in je lichaam door sporten, zijn er ook nog bijkomstigheden die ervoor zorgen dat je na een lekkere sportsessie je goed voelt. Je bent bijvoorbeeld lekker sociaal bezig op een positieve manier, denk bijvoorbeeld aan het volgen van één van onze groepslessen. En van sociaal bezig zijn worden we nu eenmaal gelukkig, zeker wanneer dit in een omgeving is met volop harmonie en gezelligheid. Ook geeft sporten je een energieboost doordat je doorzettingsvermogen hebt getoond en je grenzen hebt verlegd. Waarschijnlijk zul je door de motivatie die dit geeft ook gezonder gaan eten en leven, iets waar je ook heerlijk fit en happy van wordt.  

Kortom, skip de dip en kom ook in de herfst lekker in beweging. Of dat nu een lekkere work-out op één van onze nieuwe Technogym apparaten is of het volgen van een groepsles. De effecten van de happy hormonen zul je ook al bij éénmalig gebruik van onze dagpas ervaren. Tot snel! 

Terug omhoog