Blog

De zin en onzin van 'cheat days'

In de wereld van health en lifestyle komen nogal wat termen en begrippen voorbij. De één spreekt voor zich, de ander vraagt om wat meer uitleg. Ook heeft het één meer effect dan het ander. Om je een beetje mee te nemen in deze wondere wereld van sport en gezondheid leggen wij af en toe een fenomeen uit en ook de zin (en onzin!) ervan proberen wij te vatten. In dit artikel gaan wij dieper in op de materie van cheat days. Wat dit zijn en of ook jij dit moet gaan implementeren? Lees snel verder. 

Wat zijn cheat days? 

Cheat days zijn de dagen waarop je even van je (strenge fitness?) regime mag afstappen vooral qua eten. Denk aan een ontbijt van chocolade cruesli, een croissant als lunch en pizza als avondeten. Met uiteraard een donut als toetje. Hoe vaak je zo’n cheat day houdt is aan jezelf, dat hangt af van je eigen voorkeuren en doelen. Het zijn dus de dagen dat je er bewust voor kiest om de teugels even te laten vieren. De zogenaamde cheat meals komen hierbij dan op het menu te staan. Op een cheat day doen calorieën en macronutriënten er even niet toe. De light versie van de cheat day is een cheat meal. Hetzelfde concept, maar dan verruil je één maaltijd voor een ongezondere variant en doe je het dus geen hele dag. 

De zin van een cheatday 

Een cheatday kent vooral een mentaal voordeel tijdens een fitness journey. Er zijn diëten die claimen dat het goed is voor de stofwisseling om af en toe even flink wat calorieën te nuttigen, maar dit is op geen enkel wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. De basis blijft de caloriebalans, deze is altijd leidend. Mentaal kan het hebben van een cheat day wel een voordeel zijn. Je mag even een dag eten wat je écht wilt, waarmee de verleiding op andere dagen eenvoudiger te weerstaan is. Je kan uitkijken naar zo’n moment en daarna weer extra gemotiveerd de draad oppakken.  

De onzin van een cheatday 

Maar er zitten ook nadelen aan een cheat day. Allereerst kan het ervoor zorgen, wanneer je écht behoorlijk losgaat, dat je harde werken in een korte tijd teniet wordt gedaan. Daarnaast kan het zulke pieken in je bloedsuiker veroorzaken dat je enorme cravings -naar nog meer ongezond voedsel- krijgt. Ook eetbuien op een later moment op de dag zouden ermee getriggerd kunnen worden. Een cheat day impliceert dat je het lastig vindt om je dagelijkse levensstijl vol te houden en het als een dieet beschouwt. Iets wat op lange termijn vaak niet vol te houden is.  

Kortom, in een ideale situatie zou je een goede balans hebben tussen een 80% gezonde levensstijl en 20% cheat days. Die cheat days zou je dan kunnen koppelen aan feestjes, etentjes en bijzondere gelegenheden. Daarmee zorg je ervoor dat jouw levensstijl ook aansluit bij een ‘normaal leven’ waarbij je sociale gelegenheden niet hoeft te mijden. In zo’n leven past dus af en toe een cheatmoment, maar niet omdat je het normale eetpatroon niet volhoudt maar puur omdat het zich aandient. Hiermee ontstaat een natuurlijke balans die wellicht veel beter vol te houden is. En we weten allemaal; consistentie is de basis! Benieuwd hoe onze personal trainers dit doen? Vraag ze ernaar in één van onze HWF gyms. 

Terug omhoog