Blog

De zon gaat weer schijnen! Binnen of buiten fietsen, wat is het verschil?

In de winter -wanneer de wegen glad zijn en de temperatuur daalt- dan is de keuze snel gemaakt; we gaan lekker binnen fietsen in de sportscholen van HWF. Maar wanneer het kwik weer stijgt en de dagen langer worden, dan gaan veel fietsfanaten ook de weg weer op. Maar wat is nu het verschil tussen buiten fietsen en binnen fietsen? En moet je eigenlijk wel een keuze maken? Hier vind je alle antwoorden. 

Het verschil tussen binnen spinnen en buiten fietsen 

Binnen fietsen is natuurlijk een ruim begrip, er zijn immers nogal wat verschillende opties waar het gaat om binnen fietsen. Ga je rustig een serietje kijken op de hometrainer thuis of ga je helemaal tot het gaatje met een flinke spinningsessie in de gym? Allebei is helemaal goed en dient een ander doel. Zo is een hometrainer perfect als hersteltraining na een zware kracht workout of ter bevordering van het herstel van een blessure. Een spinningsessie is daarentegen fantastisch om aan je conditie én krachtvermogen te werken. Door de opzwepende muziek, motiverende trainer en diversiteit aan houdingen kun je helemaal voluit gaan. In tegenstelling tot op de weg fietsen hoef je geen rekening te houden met tegenliggers, weersomstandigheden en stoplichten. Je kan vol focussen op je eigen prestaties en voortgang. Ook is het een hele goede manier om je fietsvermogen in korte tijd naar een hoger niveau te tillen, iets wat zeer gunstig is wanneer je een concreet doel hebt zoals een berg beklimmen.

Dan naar buiten  

Maar buiten fietsen dan? Ook dat moet je zéker lekker doen. Je kan dan je opgedane fietsconditie mooi gebruiken om heerlijk de omgeving te verkennen. Of je dit nu op fietsvakantie of juist lekker thuis doet, met de neus in de frisse wind is altijd een goed idee. Lekker de natuur in, en even je hoofd leeg trappen. Je zult zien dat je minder snel last krijgt van blessures (en zadelpijn!) wanneer je ook binnen af en toe de fiets bestijgt. Ook kun je indruk maken op je fietsvrienden met je goede conditie. Of het net zo intensief is als spinnen? Dat is bij de ene fietsrit natuurlijk meer het geval dan bij de andere. Tegenwind, berg op en ruwe ondergronden maken hierbij een groot verschil. 

Kortom, wil jij lekker gaan trappen om van het weer en de omgeving te genieten? Lekker doen! Wil jij echt aan je conditie werken én ervoor zorgen dat je altijd in topconditie bent om het fietsseizoen ten volste mee te pakken? Dan is af en toe naar de sportschool gaan om te fietsen ook zeker aan te raden. Elke vorm van fietsen heeft zijn voordelen, pak deze allemaal door het gewoon te combineren! Benieuwd welke en wanneer wij fiets/spinningsworkouts hebben in onze HWF gyms? Kijk snel op het rooster van de groepslessen!

Terug omhoog