Blog

Fruitsapjes, smoothies, juices; Wanneer kies je welke?

Afgelopen jaren zijn ze op iedere straathoek verkrijgbaar: heerlijke en verse sapjes, smoothies en juices. Waar het ene drankje een detox in een flesje belooft te zijn, is de ander juist een boost voor je energielevel. Maar wat is nu het verschil tussen al deze vitaminebommetjes en wanneer neem je welk drankje? Hier lees je er alles over! 

Blenden maar; een smoothie! 

Allereerst, de meest gezonde optie, namelijk een smoothie of ook wel juice genoemd. Smoothies zijn een mengsel van verschillende vruchten, groenten en soms zuivel. Je kunt deze ook heel eenvoudig thuis maken door in een blender allerlei lekkers te combineren. Van een groene immuun booster met appel, spinazie en banaan tot een zonnig fruitsapje met aardbei en kokos. Online vind je de lekkerste recepten. Bij een smoothie gebruik je de hele vrucht, waardoor alle vitamines worden meegenomen. Tevens krijg je een flinke dosis vezels binnen, wat gezond is voor je darmen.  

En de sapjes dan? 

Sapjes zijn simpeler om zelf te maken. Bij sapjes gebruik je alleen het sap van de vrucht. Het bekendste is natuurlijk sinaasappelsap, wat je thuis kunt maken wanneer je een pers hebt. Sapjes zijn heerlijk om af en toe te nemen, maar doordat je alleen het sap drinkt mis je wat voedingstoffen en vezels. Met het drinken van sapjes krijg je vooral veel fruitsuikers binnen, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel hard stijgt. Wanneer je een flinke cardio sessie gaat doen is het wel een goede manier om je energielevel te verhogen. 


Herstel snel 

Je kunt smoothies goed inzetten na een flinke workout. Je kunt dan bijvoorbeeld een banaan, wat aardbeien en een scoop eiwitpoeder blenden. Dit is verzadigend maar ook goed om te herstellen na al je inspanningen. Ook een schep havermout en voor de nodige vetten een lepel notenpasta zijn goede ingredienten. Geen eiwitpoeder in huis? Dan is zuivel zoals yoghurt of (plantaardige) melk ook heerlijk. 
 
In de supermarkt zijn vandaag de dag prima opties te vinden wanneer je even geen tijd (of zin!) hebt om zelf met de blender aan de slag te gaan. Let er op dat er op de ingrediëntenlijst alleen maar fruit en groenten staan en niet allerlei ‘toegevoegde suikers’. Puur fruit en groenten is altijd een goede keuze! 

Dus zin in een flinke boost om alles te kunnen geven in onze gyms of tijdens de groepslessen? Neem een gezond sapje voor of tijdens je training en een heerlijke smoothie na je workout.

Terug omhoog