Blog

Groepsles uitgelicht: wat is pilates?

Wellicht heb je er al eens van gehoord; pilates. Een workout die op het eerste gezicht zeer eenvoudig lijkt en niet intensief, totdat je jezelf in al deze poses gaat bewegen. Het is een verraderlijke -maar wel ontzettend leuke- sport qua intensiteit. Door de combinatie van oefeningen en houdingen is het een sport waar de eerste keren spierpijn gegarandeerd is. Toch is pilates geschikt voor jong en oud, getraind en ongetraind. Waardoor dit komt? Lees snel verder.

Pilates voor iedereen

Pilates is werkelijk een sport voor iedereen. De houdingen en oefeningen zijn namelijk eenvoudig aan te passen naar het niveau van de beoefenaar. Het zijn oefeningen waar niet wild bij wordt gesprongen en zware gewichten worden gebruikt, maar alles gaat op basis van het eigen gewicht en tempo. Bij pilates werk je voornamelijk aan je houding, coördinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling. 

Dit alles samengenomen maakt dat pilates zowel geschikt is als zelfstandige sport als aanvullende workout ter ondersteuning van andere sporten zoals voetbal en hardlopen. Ook is pilates een workout die veel wordt gebruikt bij blessures en revalidatie. Door het oprekken van diepere spierlagen wordt de flexibiliteit verder ontwikkeld, zonder dat dit tot zware belasting leidt.

Killer workout?

Om resultaat te zien met sporten is het niet altijd nodig je squat record te verbreken of 10 kilometer op de loopband te staan. Ook met sporten als yoga en pilates kun je daadwerkelijk resultaat boeken. Door de combinatie van oefeningen en intensiteit ontwikkel je soepele spieren en zogenaamde dieper liggende spiermassa. Hierdoor creëer je een zeer mooi lichaam én een goede lichaamshouding, denk bijvoorbeeld aan het postuur van een sierlijke danser of ballerina.

Wat heb je nodig voor pilates

Zoals aangegeven wordt er bij pilates geen gebruik gemaakt van gewichten. Veel oefeningen vinden staand, zittend of liggend plaats. Je hebt dan ook niet meer dan een fijn matje nodig. Voor de meer gevorderde pilates workouts worden soms elastieken en andere materialen gebruikt. Dit is geen must, een pilates workout met alleen een matje is al een uitdaging op zich. Uiteraard vind je bij ons in de sportscholen alles wat je nodig hebt om de les helemaal mee te kunnen doen.

Nieuwsgierig geworden wat pilates voor jou kan doen? Kom dan snel bij één van onze groepslessen een pilates sessie meedoen. Wil je het eens gratis proberen? Dat kan! Vraag de gratis dagpas aan en we zien je binnenkort! Na één les meteen verkocht? Dan is meteen inschrijven ook zo geregeld.

Terug omhoog