Blog

Herstellen versnellen? Zo doe je dat!

Iedereen die regelmatig flink traint, herkent het gevoel wel van vermoeide spieren en hier en daar wat spierpijn. Natuurlijk wil je als sportfanaat zo snel mogelijk wéér knallen in de gym, maar wanneer is daar het juiste moment voor wanneer je je toch wat vermoeid voelt? Daarbij is het volgen van je eigen lichaam en luisteren naar de signalen die het afgeeft het allerbelangrijkste, maar er zijn wel zaken die het herstel kunnen bevorderen. Welke dat zijn? Lees snel verder.

Voeding

Trainen is belangrijk, maar voeding is het meest belangrijk. Het is dan ook goed om dit op orde te hebben wanneer jij alles uit je trainingen wilt halen, én snel weer wilt herstellen. Wanneer je regelmatig traint is het belangrijk om na je workout, zeker na krachttraining, voldoende eiwitten te nuttigen. Dit bevordert het spierherstel en zorgt ervoor dat je sneller weer kunt knallen. Van kip, eieren tot zuivel; allemaal goede bronnen van eiwitten. Maar ook vegan varianten zoals tofu, broccoli en peulvruchten zijn top. Eiwitshakes kunnen een perfecte aanvulling zijn, maar zijn dus daadwerkelijk een aanvulling en geen vervanging van een goed voedingspatroon. Een andere belangrijke voedingsstof die je niet mag missen zijn koolhydraten. Voor de duursporter zijn deze nodig om je energievoorraad aan te vullen. Neem voor een training bijvoorbeeld een banaan en vul je voorraad ook na de training weer aan. Wanneer je structureel te weinig koolhydraten tot je neemt, zul je dit na verloop van tijd gaan merken. Je wordt dan moe, je zult je minder goed kunnen concentreren en je kunt zelfs spijsverteringsproblemen krijgen.

Actief herstel

Naast echte rust is actief herstel ook van groot belang. Hiervan zijn wandelen, zwemmen en yoga goede voorbeelden. Dit zijn activiteiten waarbij je je lichaam niet tot het uiterste drijft, maar die er wel voor zorgen dat je bloed wat meer gaat stromen en zo je spieren meer gaan opwarmen. Dit gaat het herstel bevorderen en gaat je lichaam weer klaarmaken voor een volgende workout. Ook een massage kan het herstel enorm versnellen, net als het nemen van een koud bad. Al is die laatste wel een persoonlijke keuze, en zal niet iedereen dit als positief ervaren. Een sauna bezoekje zal juist voor de ander weer voelen als een enorme boost voor het herstel. Ook foamrollen en stretchen zijn lekker ontspannend voor je lichaam en het herstel. 


Kortom, je kan voldoende zelf doen om het herstel van je lichaam te bevorderen. Van de voeding tot de vormen van actief herstel. Maar goede slaap en voldoende rust zijn ook nog steeds van groot belang, zeker in het begin. Meedoen met een lesje yoga of Pilates om jouw herstel te bevorderen? Kijk snel in ons rooster wanneer er weer een leuke groepsles op de planning staat.

Terug omhoog