Blog

HIIT; een training voor iedereen!

De laatste jaren zijn HIIT trainingen steeds populairder geworden. HIIT staat voor High Intensity Interval Training, je traint dus bij deze les met een hoge intensiteit en doet verschillende interval oefeningen. Dat deze trainingen de afgelopen jaren zo in trek zijn, is niet zo gek. Onze levens worden steeds drukker en voller, fit blijven in deze drukke tijden kan behoorlijk lastig zijn maar toch is het niet onmogelijk. HIIT is dé perfecte oplossing voor een training als je iets minder tijd hebt. Een korte en krachtige workout waarbij je je hele lichaam even een flinke boost geeft. Of HIIT iets voor jou is? Lees snel verder en je zult verrast zijn door de mogelijkheden!

Springplank? 

Sommige mensen kunnen een drempel voelen om te starten met een lesje HIIT. Dit komt omdat de lessen bekend staan als zeer intensief. Zeker wanneer je herstellende bent van bijvoorbeeld een knieblessure, kan het net iets te veel van het goede zijn. Daar hebben wij binnen HWF bewust rekening mee gehouden. Met Low HIIT kun je ook een goede work-out doen, maar dan net iets minder intensief dan de gewone HIIT. Dus ook wanneer je wel een lekkere workout wilt doen, maar een reguliere HIIT les nog iets te veel vindt, dan is dit een goede optie.

Wat is HIIT?

HIIT is een trainingsmethode die in korte, intensieve periodes van lichaamsbeweging wordt uitgevoerd, afgewisseld met korte rustperiodes. Een van de grote voordelen van HIIT is dat je geen apparaten nodig hebt; het kan vrijwel overal worden gedaan, met minimale uitrusting. De voordelen van HIIT zijn talrijk. Het verbetert de cardiovasculaire gezondheid, wat de algehele fitheid bevordert. Bovendien zorgt de hoge intensiteit voor een aanzienlijke calorieverbranding tijdens de training en stimuleert het de stofwisseling, wat leidt tot een 'afterburn'-effect waarbij calorieverbranding gedurende de dag aanhoudt.

Welke oefeningen bij HIIT?

HIIT omvat oefeningen die verschillende spiergroepen aanspreken, waardoor het een full-body workout is. Enkele voorbeelden van oefeningen zijn burpees (coördinatie en evenwicht), mountain climbers (core en beenspieren), jump squats (beenspieren), push-ups (bovenlichaamspieren), high knees (cardio en beenspieren), skaters (bilspieren), en planken (core en schouderstabiliteit). Deze typische HIIT-oefeningen duren 30 seconden, gevolgd door 30 seconden rust. Maar dit kan worden aangepast aan jouw niveau door kortere intervallen of langere rustperiodes in te lassen. HIIT is daardoor geschikt voor zowel beginners als gevorderden, en het biedt een effectieve en efficiënte manier om je algehele gezondheid te verbeteren.

Omhoog die hartslag 

Een normale HIIT les geeft ook de nodige aandacht aan krachttraining. Maar ook wanneer je echt een dijk van een conditie wil opbouwen en die hartslag flink omhoog wilt pompen, ook dan is een HIIT les wat jij zoekt. Er worden oefeningen gedaan die je hartslag in no-time omhoog gooien. Een heerlijke work-out om je hoofd leeg te maken na een drukke dag. Twijfel je of je een HIIT lesje wel aan kunt? Voel nooit een drempel om een groepsles bij HWF te volgen, de trainers kunnen je altijd tips geven voor alternatieve oefeningen waardoor jij het letterlijke en figuurlijk lachend volhoudt. En de sfeer in al onze groepslessen is erg goed, medesporters supporten elkaar alleen maar op een positieve manier.  

Kortom, op zoek naar een flinke work-out waarbij in maximaal een uur je hele lichaam een flinke boost krijgt? Dan is het volgen van een HIIT les alles wat jij zoekt. Even iets rustiger aan? Dan is een low HIIT de oplossing. Kan je conditie wel een oppepper gebruiken? Ook dan ben je aan het goede adres bij deze groeples. Kortom, je leest het al; met de groepslessen bij HWF is er altijd een optie waar jij op dat moment zin in hebt. Succes!

Terug omhoog