Blog

Hoe eet een fanatieke (top)sporter?

Sporten is voor de meeste mensen veel meer dan het bereiken van een droomlichaam of het behalen van een groot doel. Het is een manier om lekker in je vel te zitten en even je hoofd leeg te maken. Maar er zijn ook mensen die wél een concreet doel hebben, van het behalen van een mooi resultaat op een wereldkampioenschap, tot het rennen van een PR op de marathon. Of het nu een doel is voor jezelf of voor het landsbelang; ieder doel mag er zijn. Maar om zo’n doel te bereiken zul je wel een aantal zaken iets grondiger aan moeten pakken, en meer doen dan alleen hard trainen. Ook voeding is hierbij héél belangrijk. Inspiratie nodig hoe een fanatieke (top)sporter eet? Wij geven je wat inzicht!

Wat is een fanatieke sporter? 

Allereerst moeten we de vraag beantwoorden wat eigenlijk een fanatieke sporter is. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar we kunnen wel stellen dat wanneer er meer dan zeven uur per week intensief getraind wordt je van een fanatieke of zelfs topsporter kunt spreken. Bij zo’n intensief programma is het belangrijk om echt in te zoomen op je voeding. Dit kan namelijk enorm bijdragen aan de mate van herstel en het energieniveau. Wanneer de voeding niet op orde is, ontstaat er vroeg of laat een zekere mate van overtraindheid. Je lichaam kan dan niet meer goed herstellen, omdat het bepaalde voedingsstoffen (blijft) missen. En op het moment dat je niet 100% herstelt, lever je steeds meer reserves in. Tót het moment je lichaam aangeeft dat het echt rust nodig heeft, en dan kun je bijna niets meer. Iets wat je te allen tijde wilt voorkomen!

De voedingsbehoefte 

Sporten zijn er in alle soorten en maten, dat weet je als regelmatige bezoeker van onze gyms ongetwijfeld. Van de bodybuilders bij de squatrekken tot de cardiojunkies op de loopband. Het verschilt daarom ook per soort sport welke verdeling van macronutrieten Wat zijn dit? er nodig is, en ook de hoeveelheid ervan. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die dienen als brandstof en dus energie leveren aan het lichaam. Er zijn drie soorten: eiwitten, koolhydraten en vetten. 

Neem bijvoorbeeld een Tour de France wielrenner. Deze verbruiken tijdens een etappe zoveel koolhydraten dat zij wel 7000 calorieën nodig hebben waarbij de focus primair ligt op koolhydraten, omdat dit voor hen de primaire brandstof is. Dit verbranden ze de hele dag door, dus deze koolhydraten moeten ze ook de hele dag door eten. Bij het ontbijt, tijdens het fietsen (vaak in de vorm van energierepen en gels), en achteraf om de tekorten weer aan te vullen. Maar ook eiwitten en supplementen zijn belangrijk voor het nodige herstel. Vetten daarentegen weer minder, aangezien ze slank moeten blijven om het klimgewicht zo laag mogelijk te houden. 

Tik eens een eitje 

Wanneer je vervolgens naar bodybuilders kijkt, zul je zien dat die nauwelijks koolhydraten eten en vooral de focus leggen op eiwitten en wat vet. Zij willen maximaal spieren opbouwen (en dat lukt met deze twee macronutrieten), maar verbranden tijdens hun training relatief weinig calorieën. Koolhydraten zijn voor hen dan ook veel minder van belang, aangezien ze dit niet verbranden. Bodybuilders -of gewoon mensen die in spier willen aankomen- eten minstens 5 keer per dag een (vrij) grote maaltijd, om zo de spieren de voedingsstoffen te blijven geven.

Over het totaal aantal calorieën is geen eenduidig antwoord te geven, dit hangt van te veel persoonlijke factoren af. Het is hiervoor slim om betrouwbare online rekentools te gebruiken waar vrij nauwkeurig op basis van je lengte, gewicht, geslacht en trainingsfrequentie een totaal aan dagbehoefte kan worden berekend. Ook kan een professioneel advies van een personal trainer je hierbij helpen. 

Kortom, (top)sporten en voeding is eigenlijk vooral een kwestie van maatwerk. Ben jij erg intensief aan het trainen en vraag jij je af of je voeding wel op orde is? Schroom dan niet één van onze trainers om advies te vragen. Zij kunnen je ongetwijfeld inzichten en tips geven in één van onze gyms. En weet dat de deur van al onze gyms voor iedereen openstaat; van de bezoeker van groepslessen tot de fanatieke hardloper. Keertje proberen? Ook voor jou staat de deur altijd open met een gratis dagpas!

Terug omhoog