Blog

Instagram vs. realiteit: de waarheid achter 'fitfluencers' ontrafeld!

Er zijn maar weinig mensen die er niet aan doen; social media. Waar we ooit begonnen met Hyves zitten we nu massaal op Instagram, Facebook en TikTok. Vooral Instagram is al tijden ongekend populair. Ook wij van HWF zijn zeer actief op deze social media, super leuk om volgers te inspireren en vervolgens weer te leren van anderen. Maar het heeft ook een keerzijde, want op Instagram lijkt alles mooier, strakker en beter. Is dit de werkelijkheid of worden we een beetje voor de gek gehouden? En wat moeten we met al deze fitte influencers, die ook wel fitfluencers worden genoemd?

De magie van de fitfluencer 

Wanneer we in de sportschool rondlopen, zien we veel mensen. Van klein tot groot en van wat dikker naar dun. Op Instagram zien we echter vaak een ander beeld voorbij komen, waar het gaat om de bezoekers van een sportschool. Ze lijken allemaal compleet afgetraind, lekker gebruind en ze lijken een rimpelloze huid te hebben. Is dit de magie van de fitfluencer? Nee, is het korte antwoord. Ook fitfluencers zijn gewoon mensen. Wat zij echter heel goed kunnen is de beste versie van zichzelf laten zien. De juiste pose inclusief de juiste filters. Daarmee komen ze in de buurt van het perfecte plaatje.  

Het effect 

Het effect van deze foto’s kan twee kanten op gaan; of het werkt inspirerend of het maakt je onzeker. Het is goed om je te realiseren dat het een vertekend beeld van de werkelijkheid is, daardoor kun je de onzekerheid dus al snel laten varen. Inspirerend kan het wel zijn, want naast de foto’s komen er vaak ook mooie quotes en informerende teksten bij kijken. Informatie waar jij je voordeel mee kunt doen en je net dat laatste zetje kunnen geven om er nog even helemaal voor te gaan in de gym. Nu is de ene fitfluencer de andere niet, je hebt ook een zeer authentieke en geloofwaardige categorie die het ook gewoon eerlijk post wanneer ze een off day hebben. Probeer deze te vinden en te volgen.  

Te mooi om waar te zijn 

Hoe je een ‘realistische’ fitfluencer onderscheidt van de neppe accounts? Eigenlijk bij alles wat te mooi om waar te zijn lijkt, is dat ook het geval. Prijst iemand diëten aan waar je wonderen mag verwachten? Dan is dat waarschijnlijk een dieetproducent die de fitfluencer veel geld betaalt om zijn product aan de man te brengen. Want dat is goed om te realiseren, de fitfluencer leeft van het geld van sponsoren en bijbehorende deals.  

Dus wat kun je met fitfluencers? Laat je inspireren, lees de motiverende quotes en doe iets met waardevolle informatie. Maar relativeer het ook en laat je er niet een minderwaardig gevoel door krijgen, want in toveren met filters zijn sommige fitfluencers beter dan in trainen met barbells!

Terug omhoog