Blog

Intermittent fasting en sporten combineren, goed idee?

Zoals dat gaat in de wereld van sporten en gezond leven volgt de ene trend in rap tempo de volgende. Bij de één halen wij de wenkbrauwen op, bij de ander staan wij te juichen. Een term die je de afgelopen jaren ongetwijfeld wel eens voorbij hebt horen komen is ‘intermittent fasting’. Wij leggen je uit wat het is en of je dit kunt combineren met sporten.

Wat is intermittent fasting?

Om te beginnen met wát je mag eten, bij intermittent fasting mag je álles eten. Het gaat hier vooral om het tijdstip waarop je eet. Je beperkt namelijk de tijd op een dag dat je eet tot een aantal uren. Er zijn toegankelijke manieren van intermittent fasting, maar ook zeer intense. Zo is een gangbare manier dat mensen alleen van 12 uur ’s middags tot ’s avonds 8 uur eten. Binnen dit tijdsframe mag je alles eten wat je wilt, de andere uren mag je alleen water, koffie en thee drinken. Wel zonder suiker en melk natuurlijk. Om de effecten van intermittent fasting zo groot mogelijk te maken, is het wel aan te raden in deze periode van ‘wel eten’ zo gezond en voedzaam mogelijk te eten. Dit zorgt ervoor dat je het eenvoudiger vol houdt. De meer extreme vorm van intermittent fasting kan zijn dat je twee dagen in de week (dus 24 uur) helemaal niet eet, en de andere vijf dagen gewoon eet. Of je dit aan kunt, dat is zeer persoonlijk en overleg bij twijfel met een professional.

Sporten en vasten

Eigenlijk is intermittent fasting dus gewoon het welbekende vasten, maar dan in een nieuw jasje gegoten. De combinatie met sporten wordt door veel mensen als uitdagend ervaren. Zeker in het begin kan dit ook zo zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een ochtendsporter bent en gewend was om voor of na je training direct te eten, dan is het aan te raden rustig op te bouwen. Pas je trainingen of je tijdstip aan. Mocht je agenda het toelaten, dan zou je later in de ochtend kunnen gaan sporten of juist ’s avonds. Wanneer jij tijdens je ‘ik mag eten-periode’ sport, kun je direct eten wat je wilt zonder je aan beperkingen te houden. Op een nuchtere maag ’s ochtends sporten kan wel, maar is per persoon verschillend hoe je hierop reageert. Luister naar je lichaam, bouw rustig op en vraag een professional. Mocht je lichamelijke beperkingen hebben zoals diabetes, dan is dit wellicht niet jouw leefstijl.

Kortom, sporten en vasten kan wel maar vraagt om een rustige opbouw en persoonlijke aanpak. De ruime openingstijden van onze sportscholen zorgen ervoor dat je altijd je trainingsschema kan aanpassen aan de hand van jouw vastentijd. Wil je dit proberen? Vraag dan snel een gratis dagpas aan en neem bijvoorbeeld deel aan één van onze groepslessen.

Gelijk starten met deze nieuwe levensstijl? Dat kan natuurlijk ook, je kunt je vandaag nog aansluiten bij één van onze gyms. Wij helpen je graag opweg naar de fitste versie van jezelf!

Terug omhoog