Blog

Je benen trainen? Oefeningen en tips!

Een nieuwe categorie op onze blog! In onze gyms komen veel dezelfde vragen terug. Wij beantwoorden jullie vragen allemaal natuurlijk graag en helpen je graag op weg. Maar het is tevens voor ons een aanleiding om eens op een onderwerp in te zoomen, want er ontstaan vaak veel mythes over deze onderwerpen. Eén vraag die we vaak terug zien komen is die van; hoe train ik zo goed mogelijk mijn benen, billen, buik, armen, schouders, biceps etc. Daarom gaan wij dit per keer uitlichten en jullie tips geven. Om te beginnen; de benen!

Waarom benen trainen?

Voordat we starten met het geven van concrete tips en oefeningen voor het trainen van je benen eerst het belang ervan. Niet iedereen heeft gespierde benen hoog op zijn of haar prioriteitenlijstje, liever hebben sporters grote biceps of een strakke sixpack. Toch is benen trainen essentieel voor resultaat. In je benen zitten namelijk de grootste spiergroepen van je lichaam en zoals je inmiddels weet verbruikt spier veel energie en dus calorieën; je benen trainen draagt dan ook zeer bij aan je resultaat. Daarnaast gebruik je je benen bij veel andere activiteiten in het dagelijks leven, van traplopen en wandelen tot fietsen. Goede beenspieren maken deze activiteiten gemakkelijker en dragen bij aan je conditie.

Oefeningen voor je benen

Bij veel sporten draag je automatisch al bij aan het ontwikkelen van beenspieren. Van schaatsen tot wandelen, en van roeien tot fietsen. Maar voor echt zichtbare spieren in je benen is het aan te raden krachttraining te gaan doen. Er zijn een aantal basisoefeningen die je kan doen waarbij je benen een flinke boost krijgen. De squat, deadlift, hiptrust en lunge zijn hier de beste voorbeelden van. Deze kun je in diverse varianten uitvoeren. Met een barbell in je nek, een kettlebell in je hand of eerst gewoon zonder gewicht. Wanneer je deze oefeningen goed en regelmatig uitvoert, de gewichten geleidelijk opbouwt en de nodige rust neemt om te herstellen, zullen je beenspieren snel groeien.

Aanvullende oefeningen

Naast bovenstaande basisoefeningen zijn er vele andere oefeningen te bedenken. Zowel oefeningen die je kunt doen met losse gewichten, zoals de calf raise (voor de kuiten) tot de side lunch (voor de dijen). Maar je kunt ook kiezen voor beenoefeningen met specifieke apparaten in onze gyms, zoals de hip abducter, leg press en seated leg curl. Allemaal apparaten die je in al onze vestigingen vindt. Met apparaten train je vaak net wat gerichter een kleine spiergroep in je benen, met deze oefeningen pak je de hele spier. Het is afhankelijk van je tijd en doel wat de voorkeur heeft.

Wat werkt voor jou om goede beenspieren te ontwikkelen? Dat hangt af van je doel. Wil je sterke beenspieren ter ondersteuning van het wielrennen of juist grote spieren om te shinen in je zwembroek? Vertel het onze personal trainers en zij kunnen meekijken naar een goed afgestemd schema. Wist je trouwens dat tijdens de meeste groepslessen de benen trainen ook uitgebreid aan bod komt? Kijk snel op het rooster wanneer je kunt deelnemen of gebruik de éénmalige gratis dagpas!

Terug omhoog