Blog

Knallend het jaar uit met deze happy and healthy snacks!

Dat gezond, lekker én feestelijk eten samengaan was jou wellicht al bekend. Maar dat dit óók tijdens oud en nieuw kan, dat realiseert nog niet iedereen zich. Massaal grijpen mensen tijdens de decembermaand naar de minder gezonde producten, iets wat sommige mensen zelfs stress oplevert.

Dit is helemaal nergens voor nodig, want er zijn volop gezonde én feestelijke recepten te bedenken. Bij het kerstdiner zien we die al volop terug, van vega gourmet opties tot groente spiesjes. Maar oud & nieuw lijkt wel hét meest ongezonde feest van het jaar. Maar je kent ons; ook daar hebben wij feestelijke alternatieven voor!  

Oude en nieuwe kilo’s? 

Ga jij voor de appelflappen, beignets of toch de oliebollen? Ieder jaar zien wij wel ergens een overzichtje voorbijkomen met de calorieën van al dat lekkers en laten we eerlijk zijn; die tikken best wel aan. Natuurlijk kan een oliebol af en toe echt geen kwaad, maar hoe leuk zou het zijn wanneer je deze kunt omtoveren tot een healthy variant? Bij oliebollen zit het hem eigenlijk al in de naam; de olie. Het is vooral de bereidingswijze die ze vrij ongezond maken, doordat je ze frituurt. Maar wist je dat je ook heerlijke oliebollen uit de oven kunt toveren? Door een paar veranderingen in het recept, door bijvoorbeeld haver of speltbloem te gebruiken, wordt het opeens een healthy optie. Ook kun je kwark gebruiken voor je ovenbollen. En de smaak? Die is echt verrassend goed! Ook voor appelbeignets zijn online super leuke, gezonde varianten voor te vinden. Allemaal met een prominente rol voor de appel, wie is daar niet gek op? 

Gebakken lucht 

Dan nog de hartige snacks, want na al die zoetigheid op jouw NYE party wil je natuurlijk ook wel wat hartige lekkernijen. Die lange avond is natuurlijk niet compleet zonder lekkere borrelhapjes. Dit jaar is de borrelplank nog steeds helemaal hip maar deze lijkt bijna te worden overgenomen door de borrelkrans! Minstens zo leuk en het concept komt op hetzelfde neer. Allerlei lekkers op een bord. Start de avond met een lekker soepje voor iedereen en tover dan allerlei lekkere hapjes inclusief een borrelplank op tafel. Dat soepje kun je maken op basis van groenten. Van een romige courgette/broccoli-soepje tot een lekkere Spaanse koude gazpacho soep, maak er een lekker maar gezond soepje van boordevol groente en wellicht een klein beetje (light) room.  

Op de borrelplank kun je gezond met iets minder gezond combineren. Voeg in ieder geval lekker veel tomaatjes, komkommer, olijven, avocado en nootjes toe. Lekkere dipjes zoals hummus en guacamole. Maak deze zelf, dit kun je gerust al een dag van tevoren doen en is echt door iedere kookkluns te fiksen. Een paar lichte kaasjes zoals geitenkaas en mozzarella voor de kaaskop, en wat vleeswaar van goede kwaliteit die niet heel vet zijn zoals gebraden kipfilet en rosbief voor de meatlover. Wanneer je dat samenvoegt, heb je eigenlijk al een hele gezonde basis. Vul dit aan met gerolde volkoren wraps met een vulling van light roomkaas en zalm, een lekkere salade op basis van rucola en tomaat, en maak als toetje zelf sorbetijs. Natuurlijk een volkoren afbakbroodje voor de koolhydraatcravings en jullie komen de avond smullend door. Super feestelijk en zelfs de grootste smulpaap zal niet doorhebben dat hij of zij onbewust het oude jaar heel gezond afsluit. 

Kortom, de truc zit hem er vooral in de ongezonde opties simpelweg te switchen naar gezonde opties. Laat de zakken chips, borrelnootjes en brie gewoon voor wat het is en zet alternatieven op tafel. Niemand die het andere mist, als het alternatief maar lekker is! En ook hier geldt; af en toe zondigen mag, maar het is de balans waar de magie ligt voor een gezonde levensstijl. Geniet ervan!

Terug omhoog