Blog

Meer genieten van dé feestmaand? Be mindfull!

Veel mensen kijken vooraf ontzettend uit naar de gezellige en feestelijke decembermaand. Maar wanneer het eenmaal zover is, slaat de stress toe. Van een perfecte outfit, genoeg cadeaus tot de juiste playlist voor tijdens het diner; de stress kan hem al in hele kleine dingen zitten. Maar wanneer er maar genoeg van die kleine zaken samenkomen, kan de emmer snel overlopen en ontstaat er een gespannen gevoel in je lichaam. Iets wat ervoor zorgt dat je niet volop kunt genieten en je niet in het moment leeft. Wees daarop voorbereid, hierbij een paar goede tips die je wellicht gaan helpen. 

Zoom uit 

Allereerst is het goed om je te beseffen dat je niet uniek bent waar het gaat om decemberstress. Steeds meer mensen hebben er last van. Het fijne nieuws is dat je er ook daadwerkelijk iets aan kunt doen. Een eerste stap in de goede richting is vaak al het besef dat dit risico op de loer ligt en dat je er preventief rekening mee houdt. Het goed plannen van zaken is aan te raden. Ga bijvoorbeeld niet op het laatste moment boodschappen doen, maar plan dit vooraf in. Of nog slimmer; laat lekker boodschappen bezorgen! Zo voorkom jij een hoop stress en onnodige tijdverspilling. Daarnaast trap je dan niet in de valkuil om al te vroeg lekkere dingen in huis te halen, iets wat veel mensen ook echt stress oplevert. Niet het eten zelf, maar de angst om kilo’s aan te komen zit er bij veel mensen diep in. Voorkom dit door op de feestdagen zelf lekker te genieten, maar niet in de valkuil van het ‘voorproeven’ te vallen.  

Me-time 

December staat bol van de leuke, sociale afspraken. Maar naast dat dit natuurlijk heel gezellig is, is het ook heel intensief. Je staat de hele tijd aan. Daarom is het goed om ook bewust momenten alleen te plannen. Dagelijkse rituelen zoals het maken van een lekkere wandeling zijn daar perfect voor. Ook kun je in deze drukke tijd natuurlijk gewoon blijven sporten. Maak je workouts iets korter maar ook intensiever, een heerlijk goed gevoel en een moment van ontlading van de stress. Jij, even alleen met je gedachten, is in dit geweld van sociale afspraken en soms ook verplichtingen is het ontzettend belangrijk om in balans te blijven. Af en toe een sociale verplichting skippen is ook helemaal niet erg, kies de momenten waar jij echt van geniet en probeer verder de agenda overzichtelijk te houden. En slaap, altijd een hele belangrijke factor, maar in deze periode nóg belangrijker om in balans te blijven.  

De perfecte kerst?

Dan tenslotte nog iets wat veel mensen onbewust ook een gevoel van druk en stress oplevert; het nastreven van de perfecte kerst. Door alle zoetsappige reclames maar vooral ook social media, lijkt het er bij iedereen perfect aan toe te gaan. Realiseer je dat dit allemaal voor de foto is en daarom is even afstand nemen van al dit social media geweld juist in december best fijn. Plan een paar dagen wat minder ‘online’ tijd in of overweeg zelfs een complete digitale detox. Even wennen, maar uiteindelijk super relaxed.   

Kortom; door in december bewust te kiezen voor iedere dag een ‘uitzoom’ moment en ook even te genieten van de rust van de vrije dagen die je hebt kun je de dagelijkse stress vaak veel beter aan. Even uitzoomen van de ‘online wereld’ relativeert het belang van alle decemberdrukte die ons soms wordt aangepraat. Daarmee zul je zien dat je volop kunt genieten van de gezelligheid en op 1 januari vol frisse energie aan het nieuwe jaar begint.

Terug omhoog