Blog

Sporten en muziek; dit is het effect!

Het ziet er misschien niet heel gezellig uit, maar bijna iedereen in onze gyms loopt tegenwoordig met oordopjes in. Dit is niet omdat onze leden niet gezellig zijn, maar omdat zij allemaal slim gebruik maken van het effect van muziek op de sportprestaties. En eerlijk is eerlijk, wij als HWF maken hier zelf ook dankbaar gebruik van. Zowel in onze gyms zelf als in onze groepslessen staat er altijd muziek op. Toch is muziekkeuze een hele persoonlijke. Wat muziek kan doen en hoe jij het in kan zetten? Lees snel verder!

Niet te houden

Je kent ongetwijfeld het gevoel wel wanneer je een opzwepend nummer hoort: je kunt bijna niet stil blijven zitten! Al hoor je het op een saaie maandagochtend op kantoor. Muziek heeft direct invloed op je energielevel en gevoel. Het roept herinneringen op en kan emoties teweegbrengen. Dat dit echt het geval is, is inmiddels ook iets wat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond. Dit gegeven kun je daarom waardevol inzetten tijdens het sporten. Wanneer je een flinke hardloopsessie hebt gepland, is het dan ook lekker om je mee te laten nemen door opzwepende muziek. Net als dat keiharde rapnummers soms ervoor kunnen zorgen dat je die laatste krachtsessie er wél uit kan persen. Hierbij speelt persoonlijke voorkeur natuurlijk ontzettend een rol. Zo zette meervoudig olympisch kampioen Michael Phelps altijd Eminem op met ‘Lose yourself’ als hij een belangrijke wedstrijd ging zwemmen. En dat heeft z’n vruchten afgeworpen! Andere typische sporttracks die je op je playlist kan zetten?

  1. Girl on Fire - Alicia Keys (vooral voor vrouwen!)
  2. Eye of the Tiger - Survivor (vooral bij boksen, en oké ook bij darten)
  3. Can't Stop the Feeling! - Justin Timberlake (lekker energiek!)
  4. Pump It - The Black Eyed Peas (hierbij gaat hardlopen vanzelf)
  5. We Are the Champions - Queen (voor op het eind als je het weer hebt geflikt!)

Goede opbouw

Het kan -zeker wanneer je ’s ochtends vroeg sport- wel vrij hard binnenkomen wanneer je meteen een hardcore nummer opzet tijdens het sporten. Het is voor een goede playlist dan ook belangrijk dat er een natuurlijke opbouw in zit. Start met wat lichtere muziek om vervolgens echt uptempo te gaan. Doe de cooling down met een heerlijke ballad en laat je meevoeren in fijne, rustige gedachten. Je kunt zelf in Spotify (of een andere aanbieder van muziek) aan de slag gaan. Maar er zijn ook al perfect voorgeprogrammeerde playlists, zelfs per sport al samengesteld.

Ben je wel klaar met al die muziek? Dan is er tegenwoordig nog een waanzinnig aanbod aan podcasts en luisterboeken. Zeker wanneer je traint voor bijvoorbeeld een marathon, is dit een heerlijke afwisseling. Zo leer je ook nog eens nieuwe zaken terwijl je aan het hardlopen bent!

Koptelefoon of oortjes?

In onze gyms zien we -zoals gezegd- veel mensen met oortjes in, maar óók met een koptelefoon op. Welke type ben jij? Weet je nog niet welk type je bent, dan hier op een rijtje wat de voor- en nadelen van oordopjes en een koptelefoon zijn.

Oortjes (draadloos)

De voordelen van oortjes zijn dat ze gemakkelijker te dragen zijn dan een koptelefoon, je voelt ze nauwelijks zitten. Ze zijn klein en licht, wat vooral makkelijk is bij bijvoorbeeld hardlopen. Ook kunnen de meeste oordopjes beter tegen zweet dan een koptelefoon, en je zweet natuurlijk ook minder snel op die plek. Het nadeel is dat ze uit kunnen vallen, uiteraard is dit afhankelijk van je oor en het soort oortjes wat je hebt, maar het is nooit helemaal uit te sluiten. Ook kan de kwaliteit van de muziek -als je niet de meest dure oortjes hebt- wat tegenvallen ten opzichte van een koptelefoon.

Koptelefoon (draadloos)

Eén ding is zeker, een koptelefoon valt niet zomaar af. En als hij af zou vallen, dan is hij direct goed terug te vinden. Naast dat dit een groot voordeel is, kun je met een koptelefoon heel goed de omgevingsgeluiden buiten houden, omdat je oor helemaal afgesloten wordt. Ook vinden de mensen die zweren bij een koptelefoon vaak het draagcomfort het meest fijn, zeker bij langdurige sporten. En het is natuurlijk afhankelijk waarmee je het vergelijkt, maar een koptelefoon heeft over het algemeen betere geluidskwaliteit en een hogere batterijduur dan oortjes. Maar wat doe je -als het goed is- vooral tijdens het sporten? Juist, zweten! En met zo’n koptelefoon op, zweet je op je hoofd en bij je oren toch echt wat meer. Ook kan het niet helemaal ‘vrij’ voelen, omdat je hem vaak wel voelt zitten.

Heb je meer tips nodig voor leuke sport muziek? Hier weten onze personal trainers wel raad mee! Vraag ze naar hun eigen lijsten en laat je inspireren. En nog een dosis inspiratie nodig? De nummers van onze groepslessen zijn door experts uitgezocht, dus daar is goed over nagedacht! Zien we je snel?

Terug omhoog