Blog

Sporten met extra vitamines en supplementen?

Wanneer we alles moeten geloven op het gebied van marketing omtrent sporten, dan zouden we moeten concluderen dat je niet zonder kan. Diverse pillen, vitamines en shakes lijken onmisbaar in combinatie met sporten. Allerlei merken pitchen hun producten op zodanige wijze dat het onmisbaar lijkt om hier extra van in te nemen, ook voor de recreatieve sporter. Maar is dit daadwerkelijk het geval? Lees snel verder. 

Vitamines en sporten 

Extra vitamines nemen wanneer je drie keer per week een workout doet is in de meeste gevallen niet direct nodig. Al is dit soms ook weer lastig in te schatten. Of het nodig is, hangt namelijk ook samen met het eetpatroon wat je hebt. Wanneer je vegetarisch of zelfs vegan eet, is er wel een kans dat je een tekort oploopt. Iets wat snel groter wordt wanneer je fanatiek sport. Vitamines en mineralen waarvan het goed is om deze in de gaten te houden, zijn voor fanatieke sporters onder andere magnesium en calcium. Ook ijzer is een belangrijk supplement wanneer je bijvoorbeeld niet veel vlees eet, al zit dit dan ook weer in groene bladgroenten zoals spinazie. Ben je enorm aan het zweten? Dan is het goed om je zouten en suikers goed in de gaten te houden, zeker bij warm weer.  

Intensiteit van de sport 

Naast dat het afhangt van de voeding die je normaal eet, is het ook afhankelijk van de soort inspanning. Zoals we al zeiden zijn bij een normale frequentie en intensiteit van je sportactiviteiten extra middelen niet nodig. Maar wanneer je een marathon rent of een hike tocht van een paar dagen gaat maken, dan is iets extra’s wel aan te raden. Bij een marathon kan het praktisch zijn om een gelletje met suikers te nemen, maar dat kan ook gewoon een gedroogde dadel of vijg zijn. Het gaat er dus vooral om dat je alles binnenkrijgt, dit hoeft niet per se in de vorm van echte sportvoeding te zijn.  

Maatwerk 

Dus antwoord op de vraag of bij sporten echt extra vitamines en supplementen nodig zijn? Dat is echt een kwestie van maatwerk en persoonlijk advies. Het hangt af van je doel, je eetpatroon en ook de intensiteit en type van je workouts. Een multivitamine extra kan nooit kwaad, maar overdrijf niet, en informeer anders bij een expert op dit gebied. Ook de personal trainers in onze gyms kunnen je hier advies en tips over geven, zij weten ook wat kan helpen en wat niet nodig is.  

Kortom, wanneer je af en toe gezellig één van onze leuke groepslessen komt volgen dan is direct allerlei eiwitshakes aanschaffen niet nodig. Toch kan een supplement of extra vitamine soms juist weer heel goed zijn. Alles valt of staat met maatwerk en de juiste informatie. Dus mocht je twijfelen; ook hiervoor mag je in één van onze gyms aan de bel trekken. En die lekkere sportdrank die je bij ons kunt krijgen? Die is goed voor iedere sporter! Zien we je snel?

Terug omhoog