Blog

Sportkleding mooi én praktisch? De tips!

Natuurlijk kom je niet bij ons in de HWF gyms om een modeshow te lopen, maar toch kan een lekker fris sport-setje wel degelijk bijdragen aan je sportmotivatie. Ook is een stijlvolle look van invloed op je zelfvertrouwen, iets wat niet iedereen van nature heeft in een gym. Het is toch een omgeving waar het lichaam en de daarbij behorende onzekerheden (die heeft iedereen, geloof ons!) zichtbaar zijn. Maar naast het feit dat een sport-setje er leuk uit moet zien, is het ook belangrijk dat het lekker zit én functioneel is. Waar je op moet letten bij de perfecte sportkleding? Lees snel verder.

De stof

Sportkleding is vaak van andere stoffen gemaakt dan normale kleding, en (zoals Johan Cruijff zou zeggen) da’s logisch. Alle stoffen die gebruikt worden zijn dun en flexibel, van soepel katoen tot fijne synthetische stoffen. Vaak gecombineerd met elastaan en andere rekbare stoffen. Waar de één zweert bij synthetische stoffen, vindt de ander een meer natuurlijke stof zoals katoen fijner. Dit is een persoonlijke keuze. Wat eigenlijk iedereen fijn vindt, is dat het een ademende stof is die ook het nodige zweet opneemt en afvoert. 

Kleding per sport

Welke sportkleding je het best kan dragen is natuurlijk erg afhankelijk van de sport die je doet. Zo is het bij spinnen erg fijn dat er een zeem in de broek zit, en het liefst ook nog een broekje zonder naden. Zo schuurt er helemaal niets! En bij Zumba wil je graag dat je kleding zo ‘los’ mogelijk zit, zodat je gemakkelijk mee kan doen met de les. Doe je een bepaalde groeples vaak of zit je vaak op hetzelfde apparaat? Kijk dan eens of hier speciale kleding voor is, dit maakt het sporten echt leuker en gemakkelijker!

Welke kleding niet?

Misschien nog wel belangrijker dan welke kleding je wél moet dragen bij bepaalde sporten of lessen, is welke kleding je absoluut níet moet dragen. Zo moet je bij Yoga absoluut geen broek aan doen die strak om je buik zit, zo kun je je niet vrij bewegen en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je aders en bloedvaten! Of wat dacht je van bodypumpen in een joggingpak, vanaf de tweede track ben je doorweekt en kun je de rest van de les wel vergeten. En meerdere keren per week een uurtje spinnen zonder spinningbroek? Je gaat vanzelf voelen waarom je dat niet moet doen!

Ieder zijn persoonlijke setje!

Het model van de kleding is zeer persoonlijk, sommige vrouwen voelen zich helemaal oké in een strakke fietsbroek gecombineerd met een blote buik en croptop. Maar een ander loopt het liefst in een loszittend joggingpak. Beide uiteraard helemaal top en oké, het gaat erom wat het met jou en jouw gevoel doet! Natuurlijk verschilt het ook per sport, van wielrennen tot paardrijden, iedere sport zijn eigen kledinglijnen. 

Kortom, sportkleding betreft daadwerkelijk een andere garderobe dan normale kleding. Ook vraagt het om een andere manier van wassen, het kan vaak net iets heter en het droogt sneller. Heb je witte sportshirts en zitten er gele zweetvlekken in? Een nachtje in baking soda of met flink wat citroensap, en het is de volgende ochtend een stuk witter. Daarna wel even wassen natuurlijk! En heb je nare geurtjes in je kleding? Dan is ons advies om het een nachtje in een emmertje water met azijn te zetten. 

Wat je ook doet en wat je ook draagt; weet dat in onze groepslessen iedereen en alles welkom is, als je maar wel even van schoenen wisselt! Tot snel!

Terug omhoog