Blog

Supplementen uitgelicht; BCAA & Creatine

Wie start met serieus trainen en voornamelijk aan krachttraining doet wil natuurlijk het allerbeste uit zichzelf halen. Wellicht zal het gebruik van supplementen overwogen worden. Iets wat de prestaties kan verbeteren, maar bijwerkingen kan hebben. Er zijn veel verschillende supplementen. Van magnesium en collageen tot creatine en vitamine C. Allemaal hebben ze hun eigen sterke kanten maar soms ook wat nadelen. Om je wegwijs te maken in de wereld van supplementen leggen we in deze blog de focus op de pre- en post workout BCAA en creatine.

BCAA 

Na je training kan je BCAA innemen, in de vorm van tabletten, een drankje of vloeibare ampullen. Sporters die intensief sporten kunnen baat hebben bij gebruik van BCAA. BCAA is een post workout supplement dat zorgt voor sneller spierherstel en helpt bij de spieropbouw.

BCAA is de afkorting voor branched chain amino acids. Deze worden ook wel de ‘vertakte-keten-aminozuren’ genoemd. BCAA bestaat uit drie essentiële aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Dit zijn de bouwstenen van je lichaam. BCAA kan ook een waardevolle toevoeging zijn als je wat kilo’s kwijt wilt. Er zitten namelijk geen calorieën in BCAA. Ook  wordt het  gebruikt door sporters die willen droogtrainen.  

De bijwerkingen van BCAA zijn niet groot, mits je gezond bent. Heb je last van je lever of nieren? Dan is het niet aan te raden om BCAA in te nemen.

Creatine 

Een ander supplement dat veel wordt gebruikt is creatine. Creatine voorziet je lichaam bij heftige inspanning de eerste zes tot acht seconden van extra energie. Het wordt dan ook veel gebruikt bij intensieve, korte krachttrainingen. Ook bij atleten die korte afstanden sprinten is het populair. Creatine komt van nature in ons lichaam voor en wordt ook wel creatine monohydraat genoemd. Het effect is dat je in korte tijd beter kunt presteren. Een bijwerking van creatine kan zijn dat je wat zwaarder wordt. Dit is geen vet maar vocht. Voldoende drinken is belangrijk. Ook bij creatine geldt; pas op wanneer je problemen hebt met de lever en/of de nieren. Ook kun je wat last van krijgen van je darmen, dus begin met een lage dosering.   

Wat het verschil is tussen BCAA en creatine? Het moment van inname en het effect ervan. Creatine neem je in voor een korte en explosieve workout om net dat beetje extra te geven. BCAA helpt voor spierherstel en spieropbouw en drink je tijdens of  na een training. Kan je BCAA en creatine combineren? Dat kan zeker!  

Denk je eraan om je fitness routine te verrijken met creatine of BCAA? Zorg dat je je goed informeert over deze supplementen. De effectiviteit kan namelijk sterk variëren van persoon tot persoon. Of je nu besluit ze te gebruiken of niet, ik wens je hoe dan ook veel plezier bij het sporten!

Terug omhoog