Blog

Trainen met warm weer? Zweet veilig!

Wanneer het eenmaal zover is dat het kwik de 20 graden Celsius aantikt, starten we massaal met het genieten van dit mooie weer. Een gezellig terrasje pakken, tot laat barbecueën in de tuin, en misschien een extra wijntje. Dit is de zomer ten top! Maar sporten dan? Is dat wel aan te raden met warm weer? De verhalen en mythes lopen hieromtrent nogal uiteen. Maar wij zouden HWF niet zijn als we blijven bewegen -óók op warme dagen- zeer aanraden. Hoe je dit goed en verantwoord aanpakt? Lees snel verder.

Train bij ons in de sportschool! 

Allereerst een inkoppertje, het wel of niet trainen bij warm weer hangt er natuurlijk enorm vanaf waar je het doet. Kom je gezellig bij ons in de gyms trainen? Of dit nu in Hilversum, Zeist of Gorinchem is. Overal zijn onze sportscholen voorzien van een heerlijk klimaat regulerend systeem. Dus wordt het je buiten even te warm? Dan kun je lekker bij ons komen afkoelen!

Waar moet je op letten bij binnen sporten? 

Als je besluit lekker bij ons te gaan trainen -terwijl het buiten wat warmer is- dan is het goed om op de volgende zaken te letten; 

  1. Drink genoeg!

Hydrateren is uiteraard buiten én binnen belangrijk, en óók wat je drinkt. Pas op met alcoholhoudende en cafeïnehoudende dranken, dit leidt tot uitdroging. 

  1. Pas je kleding aan

Draag lichte en ademende kleding van vochtafvoerende materialen. Waarom? Omdat de strakke sportkleding wat veel mensen normaliter aan hebben, de lichaamstemperatuur alleen maar verhoogt. Dat wil je natuurlijk niet! 

  1. Verlaag je trainingsintensiteit

Hoe zwaarder je traint, hoe harder je lichaam aan het werk moet. En dat houdt ook in dat bij zwaarder trainen je warmer wordt. Verlaag daarom op warme dagen je trainingsintensiteit, door bijvoorbeeld minder zware gewichten te gebruiken of minder herhalingen te doen. 

  1. Bezoek de sportschool tijdens de koelere uren

Ondanks dat we natuurlijk airconditioning hebben, zal het altijd wat warmer zijn in de gym op het heetst van de dag dan ‘s morgens vroeg of ‘s avonds. Bezoek daarom ook de sportschool tijdens de koelere uren.  

  1. Koel af!

Lekker je workout gedaan, en niet te diep gegaan? Goed zo! Dan is het tijd om lekker af te koelen! Neem een verfrissende douche of leg een koude handdoek in je nek, zodat je lichaam weer goed kan koelen. 

  1. Luister je naar je lichaam

Dit geldt eigenlijk altijd; luister altijd goed naar je lichaam. Dus stop met sporten bij duizeligheid of misselijkheid, je lichaam geeft dit niet voor niets aan! Ook als je erg moe wordt is het misschien beter om te stoppen.

Waar moet je op letten met buiten sporten?

Wissel jij het sporten in onze gyms graag af met buiten sporten en bewegen? Dan is het wel goed om te letten op het effect van het warme weer op jouw gezondheid. Wanneer je gaat trainen in warmer weer is het goed om je nutriënten (essentiële voedingsstoffen) in de gaten te houden, zeker wanneer je intensief gaat bewegen. Niet alleen de temperatuur maar ook de zon zelf kunnen voor klachten zorgen. Een zonnesteek en verbranding liggen op de loer. Draag in ieder geval altijd een pet en zonnebril en eventueel zonwerende kleding. En het belang van goed insmeren? Dat hoeven we niet eens meer uit te leggen toch!

Kortom, bij lekker warm weer is sporten ook een goed idee. Maar wanneer de mussen echt van het dak vallen is het wel goed om jezelf in de gaten te houden en anders je trainingstijden aan te passen naar de vroege ochtend of avonduren. Onze gyms zijn voorzien van een goede airco, maar dan nog is het goed om wat maatregelen in acht te nemen. Van het volgen van een lekkere groepsles tot zelfstandig trainen; houd jezelf in de gaten. De hitte even ontvluchten en direct checken of HWF iets voor je is? Ook op warme dagen geldt de eenmalige gratis dagpas.

Terug omhoog