Blog

Vakantie en sportmotivatie? Zo combineer je het!

Het gekke van vakantie is dat wanneer het bijna aandient, we er ook altijd behoorlijk aan toe zijn. De puf is er bij velen dan wel even uit en ook de sportmotivatie lijkt daarmee opeens verdwenen. Best zonde, want naast dat sporten natuurlijk energie kost levert het ook vooral energie op. Het gaat er vooral om dat je gewoon begint. Hoe je ook tijdens de vakantie de sportmotivatie hoog houdt? Hier onze tips!

Verlaag de lat

Het zit bij velen in de aard van het beestje om de lat nogal hoog te leggen, van werken tot sporten en van een rijk sociaal leven tot de perfecte partner. We willen het allemaal zijn. Dat we hier af en toe even heel erg klaar mee zijn, is dan ook niet gek. Daarom is het goed om regelmatig een periode in te bouwen dat je de lat even wat lager legt, de vakantieperiode is hier perfect voor. Het is dan ook goed om in deze periode ook niet te veel van jezelf te vragen. Bewust de lat verlagen zorgt ervoor dat je later juist weer beter kan pieken. Dit geldt niet alleen voor werk en sociale afspraken, maar ook voor sporten. Je zult zien dat wanneer je de lat niet heel hoog legt, de druk eraf gaat en het plezier (extra) ontstaat.Hoe je die lat lager legt?

  1. Geef jezelf iets vaker een compliment! Dit klinkt misschien gek, maar sta eens stil bij de dingen die je wel allemaal doet of hebt gedaan. In plaats van enkel de focus te leggen op de dingen die je niet doet of niet 100% goed hebt gedaan.
  2. Probeer erachter te komen waarom je de lat zo hoog legt, en waarvoor je bang bent als je de lat wat lager legt. Zo kom je bij je diepste motivatie. Is deze motivatie wel écht wat je wilt? Zo nee, heroverweeg deze motivatie dan en probeer dit om te ‘turnen’.
  3. Stel concrete doelen voor een dag (of een andere tijdsperiode) en spreek met jezelf af dat als dit gehaald is, je echt niets meer hoeft te doen wat je niet hartstikke leuk vindt! 

Maak het leuk

Hierop aanhakend is het de kunst om het vooral léuk te maken, wanneer je dit doet, maakt motivatie plaats voor plezier. Heb je een paar weken vrij? Probeer een leuke nieuwe sport met een vriendin, van samen suppen door de grachten tot een nieuwe groepsles proberen in één van onze gyms. Wanneer je het samen doet en daarna lekker een kop koffie gaat drinken, zul je zien dat je er gewoon zin in krijgt. Ook wanneer je op vakantie bent is het lekker om in beweging te blijven. Je hoeft je niet iedere dag in de lokale gym te melden om fit te blijven. Ga de omgeving verkennen tijdens een lekkere hardloopsessie of maak een avondwandeling met je gezin. Het gaat er niet om dat je iedere dag een Olympische prestatie neerzet, maar vooral dat je luistert naar je lichaam en er plezier in hebt.

Wanneer je bovenstaande hanteert zul je zien dat je geen eens meer motivatie nodig hebt. Dit zal dan vanzelf ontstaan! Wanneer je dan weer terug gaat naar je gewone ritme van werk, boodschappen doen en sporten kun je dit weer op volle kracht doen. Een nieuwe groepsles proberen? Kijk snel op ons schema en kom proberen met de gratis dagpas van HWF!

Terug omhoog