Blog

Water, en de rest komt later: Het belang van drinken bij sport!

Eigenlijk zien wij iedereen die bij ons in de gyms een workout komt doen met een bidon binnenkomen. Voor veel mensen een gewoonte, maar ook onbewust een hele gezonde keuze! Genoeg water drinken is voor veel mensen in het gewone leven al een uitdaging, laat staan als daar ook nog eens flink bij gesport wordt. Het belang van genoeg drinken en vooral bij sporten leggen wij daarom eens overzichtelijk uit.

Waarom water drinken tijdens sporten?

Ons lichaam bestaat voor zo’n 80% uit water. Een feitje wat vaak de wenkbrauwen doet fronsen maar echt waar is. Dit geeft ook meteen het belang van water drinken aan. Want om dit waterpeil in je lichaam op niveau te houden én te vernieuwen is een gezonde dosis nieuw water (of eigenlijk vocht) nodig. Nu hoef je dit niet allemaal alleen maar aan te vullen met water, vocht zit namelijk in praktisch alles wat je eet en drinkt. Zeker in zaken als groente en fruit zit volop vocht, wat ervoor zorgt dat je mede daardoor ook goed gehydrateerd blijft. Het vocht helpt afvalstoffen in je lichaam weer af te voeren en je cellen te vernieuwen.

Vocht en sport

Zoals je hierboven kon lezen is water niet het enige wat ervoor kan zorgen dat je vochtpeil op orde blijft. Ook andere drankjes dragen hieraan bij. Het belang van genoeg drinken neemt wel toe bij sport, doordat je hartslag in veel gevallen omhoog gaat en je daardoor meer vocht verliest. Dit is vaak zichtbaar in de vorm van zweet, maar soms ook niet omdat het direct verdampt. Mensen die weinig zweten verliezen wel degelijk meer vocht tijdens sporten, maar ze zijn zich dit niet altijd bewust. Daarom is het ook belangrijk dat deze sporters extra drinken. Hoe je checkt of je goed gehydrateerd bent? Kijk eens achterom bij een toiletbezoek. Is je urine geel/oranje? Dan kan er wel een litertje bij. Is het lichtgeel? Prima! Te licht is ook niet goed, want zoals voor alles geldt is ‘te’ nooit goed.

Is sportdrank een goede keuze?

Naast water drinken tijdens het sporten zijn er natuurlijk nog vele sportdrankjes op de markt. Deze zijn voorzien van speciale eigenschappen zoals extra zout en suiker. Wanneer je één van onze groepslessen zoals yoga of pilates volgt dan zijn deze niet nodig, maar wanneer je heel intensief bezig bent -en dus enorm zweet - is het juist een goede toevoeging om je nutrieten weer op orde te krijgen. Vaak wordt de grens gelegd bij één uur intensief sporten. Ben je langer bezig? Neem dan een speciaal drankje! Kijk goed naar de verpakking waar de drank voor bedoeld is, zo hebben wij in onze gyms ook de speciale Yanga sportdrank. Dit kun je altijd gebruiken, want is niet voorzien van suiker en andere toevoegingen.

Kortom, blijven drinken is belangrijk. In zowel warm als koud weer en bij wel én geen inspanning. Pas het wel aan naar de eigen situatie, zo heb je logischerwijs bij een hittegolf meer vocht nodig dan bij een Elfstedentocht. Maar in iedere situatie is blijven drinken zeer belangrijk! Het uitgangspunt is twee liter per dag, maar dit kan dus op basis van de persoonlijke omstandigheden behoorlijk verschillen!

Terug omhoog