Blog

Zo versterk je je core; tips voor oefeningen!

Zoals in eerdere blogs al eens uitgelicht, gaan we per lichaamsonderdeel de komende tijd oefeningen en aandachtspunten uitleggen. Om jullie zo tot een perfecte training te kunnen laten komen! Benen en armen trainen zijn algemeen bekend, maar er zijn ook onderdelen die minder bekend zijn. De rug is hier een voorbeeld van, maar ook de core. Een zeer belangrijk onderdeel van je training, en ook weleens een onderdeel wat wordt vergeten. Waarom jij je core zeker niet moet vergeten en welke oefeningen een goed idee zijn? Lees snel verder. 

Het belang van core training 

De core is letterlijk de basis van je lichaam. Niet alleen je belangrijke organen bevinden zich erin, ook de andere lichaamsdelen worden vanuit de core aangestuurd. Een sterke core gaat je helpen met zowel sport als in het dagelijks leven. Een sterke core geeft je meer stabiliteit en uithoudingsvermogen, en het versterken van je core staat voor het verbeteren van je (romp)stabiliteit. Mensen die last krijgen van rugklachten of een hernia? De core is het onderdeel wat verbeterd dient te worden.  

Wat te doen voor een sterke core? 

We beginnen met misschien wel dé basisoefening voor een sterke core, en dat is de plank. Een basisoefening die je echt overal kan doen en waar je niets voor nodig hebt. Je kan ‘m in zowel de hoge als in de lage variant doen, dus op je handen of op de ellebogen. Daarnaast kun je het afwisselen met een zijplank, waarbij je op één arm gaat planken. Probeer iedere training een paar minuten te planken, online zijn er allerlei schema’s te vinden om dit effectief te doen. Nog een goede oefening voor je core waar je niets voor nodig hebt is de superman. Je ligt op je buik en doet tegelijkertijd zowel je armen als benen in de lucht. Klinkt eenvoudig, maar probeer het maar eens een paar keer achter elkaar!   

In de gym 

Naast de plank zijn er nog allerlei andere oefeningen die je kunt doen voor het

versterken van je core. Eigenlijk train je met de basisoefeningen zoals een clean-and-press, een deadlift, een squat en een lunge ook direct je core. Door de stabiliteit en de kracht die je moet zetten, train je niet alleen je armen en benen maar pak je je core meteen mee. Ook de leglift is een hele goede oefening voor je core, net als het welbekende wieltje in de gym. Ken je die, daar waarmee je van voor naar achter rolt? Dat is een enorme goede oefening om jouw core naar een volgend niveau te tillen. Maar ook de mountain climber en de bicycle crunch laten jouw core flink werken. 

Kortom, je core trainen is onwijs belangrijk. Niet alleen voor het behalen van een mooi, getraind lichaam, maar ook zeker voor het hebben en behouden van een fit en vitaal lichaam. Met al een paar oefeningen opnemen in je trainingsschema kun jij een groot resultaat behalen. Ook in onze groepslessen komt je core uitgebreid aan bod, kijk daarom eens naar de verschillende lessen en volg de variant die past bij jouw ambitie!

Terug omhoog